IMATE PROBLEM?

1U emailu navedite model vaše kamere.
2Detaljno opišite problem.
3Odgovor stiže! 

Naši videolozi odgovorit će vam i ako niste naš kupac. Pomoći ćemo koliko god možemo!

RADNO VRIJEME

Pon-Pet 9:00 - 20:00

NOVI RAČUN

*

*

*

*

*

*

Zaboravili ste lozinku?

*

Kupujete svoju prvu Autokameru?

Iz Ministarstva unutarnjih poslova dali smjernice i podržali ugradnju autokamera!

Pošto svakodnevno primamo puno upita o vašim pravima vezano za fenomen autokamera koji nakon Rusije, Australije, SAD-a i zapadne Europe polako ali sigurno zahvaća i naše prostore odlučili smo se naše tvrdnje pojačati i službenim mišljenjem mjerodavnog tijela, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Prije neki dan poslali smo im upit o tome što misle o autokamerama i da li su na bilo koji način zabranjene u RH.

Postavili smo 5 pitanja i to onih koje najčešće dobivamo od vas a za koja smo smatrali da će biti bitna i korisna i vama i nama.

Dakle, pređimo na konkretna pitanja i odgovore.

 

-Da li sam u nekom prekršaju ako u vozilu imam ugrađenu digitalnu video kameru koja konstantno snima i pohranjuje sve što se događa ispred automobila.

Sukladno stavku 3. članka 2. Prekršajnog zakona ( NN, broj: 107/07; 39/13. i 157/13.), a uvažavajući odredbe članka 15. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (NN, broj: 5/90; 30/90; 47/90. i 29/94.), mišljenja smo da se snimanjem na javnom mjestu, prometnih tokova ispred automobila, u koji je ugrađena kamera, ne čini prekršaj, niti se, poštujući ograničenja iz članka 144. Kaznenog zakona (NN, broj: 125/11. i 145/13.) snimanjem na javnom mjestu čini Kazneno djelo.

Izuzetak od navedenog čine slučajevi opisani stavkom 3. članka 196. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN, broj: 67/08; 48/10; 74/11; 80/13; 158/13. i 92/14.) ukoliko bi vozač uporabom navedenog uređaja za vrijeme vožnje umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te je za opisani prekršaj propisana novčana kazna.

 

-Da li sam u nekom prekršaju ako prilikom zaustavljanja i postupanja vaših djelatnika kamera iz vozila snima te iste službene osobe - video i audio.

Isto tako, nema prekršaja ukoliko prilikom zaustavljanja bude snimljeno postupanje policijskih službenika. Pri tome naglašavamo da snimkom ne smiju biti zahvaćene druge osobe i postupanje policijskih službenika prema tim osobama, jer bi time bilo narušeno Zakonom o medijima (NN broj: 59/04; 153/09. i 84/11.) propisano pravo snimljene osobe na privatnost, dostojanstvo, ugled i čast. Detaljnije tumačenje odredbi Zakona o medijima je u nadležnosti Ministarstva kulture.

 

-U slučaju nezgode da li je policajac zakonski dužan unijeti u zapisnik o prometnoj nesreći činjenicu da posjedujem video snimku nezgode i da li ju mora uvrstiti u dokazni materijal tj. ako mu je dajem na nekom digitalnom mediju da je mora zaprimiti i dati mi potvrdu o tome da ju je zaprimio?

U slučaju kada osoba kao sudionik u prometnoj nesreći ima ugrađenu kameru u vozilu, a time ujedno i snimak dinamike odvijanja prometne nesreće, policijski službenik će postupiti sukladno članku 36. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, kao i članku 158. Prekršajnog zakona te navedenu snimku priložiti kao dokaz uz zapisnik predmetnog događaja, a za njeno izuzimanje će izdati propisanu potvrdu. Da li će snimka tijekom postupka biti korištena kao dokaz, odlučuje tijelo postupka, odnosno nadležni sud.

 

-Da li sam u nekom prekršaju ako na nekom graničnom prijelazu ne isključim kameru ugrađenu u vozilo i ona nastavi snimati i pohranjivati video i audio materijal?

Nadalje, ukoliko sukladno upitu, podnositelj upita ne isključi kameru u području graničnog prijelaza, može biti kažnjen zbog počinjenog prekršaja, temeljem članka 15. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kao i temeljem članka 12. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Odredbama članka 21. Pravilnika o obavljanju poslova nadzora državne granice (NN, broj: 30/14.) na području graničnog prijelaza nije dopušteno neovlašteno fotografiranje i snimanje.

 

-Ako ugrađenom digitalnom video kamerom snimim drugoga vozača u prekršaju (obijesna vožnja, prolazak kroz crveno itd.) kako o tome mogu obavijestiti policiju i da li se takav video materijal može koristiti u nekom postupku, proceduri ili istrazi.

U slučaju kada osoba kao oštećenik prijavljuje počinjenje prekršaja temeljem videozapisa kamere iz vozila, postupanje policijskih službenika je isto kao i u slučaju prometne nesreće, osim što sukladno čl. 113. Prekršajnog zakona oštećenik može kao ovlašteni tužitelj podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, a na što su ga policijski službenici dužni upozoriti u slučaju kad smatraju da ne postoje potrebni zakonski uvjeti za pokretanja prekršajnog postupka.

Potrebno je naglasiti da se svaki slučaj sagledava zasebno, uzimajući u obzir sve okolnosti zbog kojih je došlo do kršenja prometnih propisa koji se nalaze na videozapisu kamere. U konkretnom primjeru potrebno je detaljnom analizom videozapisa utvrditi da li je došlo do kršenja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U slučaju da videozapis može poslužiti kao dokaz u prekršajnom postupku, medij na kojem je videozapis privremeno se oduzima te se vlasniku predmeta izdaje potvrda. Potom se utvrđuje identitet počinitelja i pokreće prekršajni postupak, sukladno odredbama članka 157. stavka 1. Prekršajnog zakona, u kojem će podnositelj imati svojstvo svjedoka.

 

Ujedno želimo upozoriti podnositelja ovog upita kako s obzirom na način snimanja za vrijeme upravljanja vozilom, uzevši pri tome u obzir okolnosti i namjeru podnositelja podneska, isti svojim postupcima ne smije ugrožavati svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu jer se iz dostavljene snimke mogu sankcionirati i prekršaji podnositelja.

 

 

S poštovanjem,

Odnosi s javnošću Ravnateljstva policije

 

Članak u vlasništvu portala Autokamera.hr

NA VRH